2020. június 2., kedd

Rajz 06. 02.

A mai órára egy kis médiát hoztam nektek: CINEMAGRAPH

A cinemagraph olyan videó alapú animáció, mely a képek témáján kívüli részeket mozdulatlanul hagyja. Az elnevezés a filmművészet (cinematography) és a fotográfia (photography) szavak összeolvasztásából jött létre, jelentése mozgó vagy életre kelt fotó.

A mozgó fotó hallatán lehet, hogy néhányunknak a Harry Potter jut eszébe először, pedig nem kell varázslat ahhoz, hogy mi magunk is készítsünk egyet.
HP2
Az első cinemagraph-ot 2011 – ben tette közzé két fotós Kevin Burg és Jamie Beck a weboldalukon. A YouTube-on már 2014-ben is jelentek meg kreatív tartalmak cinemagraph hívószóra, a hibrid technika pedig az elmúlt években a vizuális történetmesélés egyik trendje lett, beszivárgott a közösségi médiába, weboldalakra, megjelent a hirdetőtáblákon, de még a hírlevelekben is találkozhatunk vele. Népszerűsége abban rejlik, hogy keveredik benne az állókép, az animáció és a videó egyes elemei, ezáltal könnyen használható és figyelemfelkeltő (esetenként szinte hipnózisba ejtő) grafikákat és képeket hozhatunk létre. 
cinemagraph
A szakemberek akár hetekig is dolgoznak egy-egy alkotáson, de ha gyorsan szükség van egy cinemagraph-ra, akkor a stock-tartalmak között is találunk izgalmasat. Most azt is megmutatjuk, milyen alkalmazásokkal készíthetünk sajátot.

Előkészületek

A legegyszerűbb videóknál is érdemes egy kevés időt szánni a tervezésre, ez a cinemagraph esetében is így van. Akkor lesz látványos a fotó, ha a fotón lévő mozdulatlan rész a valóságban mozgó téma (pl. emberek, járművek.) Úgy komponáljuk a képet, hogy a mozgás a fotóalanytól elkülönüljön, különben nehézkes lesz az utómunka. A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a képek a legnépszerűbbek, amelyeken minimális a mozgás.

Felvétel

A felvételt bármilyen videózásra alkalmas készülékkel rögzíthetjük, de fontos az állvány használata vagy legalábbis egy stabil felület, hiszen kézből nem lehet mozdulatlanul kamerázni. (Bár erre a problémára akad alkalmazáson belüli megoldás:  az iOS és az Android számára is elérhető Loopsie-t használva stabilizátor kerül a felvételekre.) Ha 20-30 másodpercnyi felvételt rögzítettünk, akkor jöhet az utómunka. (Dolgozhatunk meglévő videóval is, ebben az esetben pl. a Videezy.com-on rengeteg jobbnál jobb felvételt találunk) 

Utómunka

A mozgó fotót okostelefonon és számítógépen is szerkeszthetjük. Ha az utóbbit választjuk, akkor kezdőként a Windows-kompatibilis, ingyenes Clipets alkalmazás lesz a segítségünkre, aminek részletes útmutatója ide kattintva is olvasható. Komplexebb feladatok esetén a  Photoshop szolgálja ki az igényeket, ebben a porgramban kétféleképp is ügyeskedhetünk: egy videóból merevítünk ki képet, vagy képhez rendelünk mozgó effektet (pl. gőz, csillagszóró).
Bár Photoshop-pal teljesen egyedi cinemagraph képet készíthetünk, aminek csak a kreativitásunk szabhat határt, azonban tény, hogy nem ez a legegyszerűbb módszer. Több app közül is tudunk választani, amikkel sokkal egyszerűbben és gyorsabban elérjük a kívánt végeredményt. Ilyen pl. a Vimage, ami részben ingyenesen használható (a kép sarkába tesz vízjelet) és egyes funkciói csak a fizetős változatban érhetők el, azonban egy próbát ettől függetlenül is megér, főleg, hogy itt zenét is társíthatunk az alkotáshoz. 
A számítógépre és mobilra is optimalizált Flixel alkalmazással készült alkotások legjobbjait minden hónapban közzéteszik YouTube-on.
Az egyszerűen csak Cinemagraph névre hallgató alkalmazás használata egyszerű  és ingyenes, ám csak azokat a videókat kezeli, amelyeket az appon belül rögzítettünk, így a korábban rögzített videónkat ebben sajnos nem tudjuk megszerkeszteni.
Androidos felhasználóknak a Fotodanz is megfelelő lehet. Az alkalmazás csak 5 másodpercnyi anyagot rögzít, de ez nem feltétlen gond, hiszen a cinemagraph 3-10 másodperces jelenet loop-ja (ismétlődő felvétel).  
Werble a legtöbb videókészítő appal ellentétes irányban működik: itt a kiindulási pont egy fotó (vagy akár több, egymás fölött rétegezve elhelyezett fénykép, ábra), amelyet utólag hozunk mozgásba. A több réteg menedzselésének lehetősége ebben az esetben igen fontos szempont, használhatunk ugyanis PNG formátumú, áttetsző hátterű képeket is, így egy háttérre rápakolhatunk szépen körbevágott alakokat, objektumokat stb. Ezeket mind önálló rétegként kezeli a program, azokat az eszközök segítségével megmozgathatjuk, torzíthatjuk, effektezhetjük.
Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése