2020. május 20., szerda

Ének


Kedves Tanítványaim!



Ne feledjétek, csütörtökön 11 órakor találkozunk a ZOOM-on!


Meeting ID: 786 8265 5550

Password: 3ZE1uE


A mai órán megismerkedünk Verdi egyik leghíresebb operájával, a Rigoletto-val. Hoztam egy rövid leírást maga az opera cselekményéről, szereplőiről, eredetéről. Olvassátok el, és készítsetek róla egy rövid vázlatot a füzetetekbe. Ha készen vagytok vele, akkor küldjétek el az e-mail címemre. A házi feladatot pedig az opera cselekménye után találjátok! J

Jó munkát kívánok!

Üdv, Mariann néni

Az opera szereplői és rövid története:
A Rigoletto című opera szövegkönyve (libretto) Victor Hugo. A király mulat (1832) című drámája alapján készült. A premier 1851-ben volt.


Szereplők:

A mantovai (mantuai) herceg- tenor
Rigoletto, a herceg szolgája, udvari bolond- bariton
Gilda, Rigoletto lánya- szoprán
Sparafucile, bérgyilkos- basszus
Monterone gróf- bariton

A történet egy bállal kezdődik, ahol a mantovai herceg jó szokásához híven csapja a szelet az úri hölgyeknek, nem számít az sem, ha netán férjezettek. Rigoletto, az udvar bohóca pedig feladatának megfelelően gúnyolja a megjelenő uraságokat. Ám megjelenik Monterone gróf, akinek a lányát a herceg megrontotta, és számon akarja kérni tettét. Rigoletto pedig őt is kigúnyolja, ekkor viszont a gróf megátkozza. Rigoletto-t nagyon bántja, hogy megátkozták, és fél is a beteljesedésétől, és ő maga sem gondolta volna, hogy már az átok el is kezdődött. Miközben elmélkedik, az utcán összefut egy bérgyilkossal, Sparafucile-vel, aki felajánlja neki szolgálatait. Otthon pedig Rigoletto lánya, Gilda álmodozik egy ifjú Valter diákról, akivel a templomban futott össze. Apja a széltől is óvta, ezért nem is meri megemlíteni neki. Miközben a kertben énekel, megjelenik a diák, és szerelmet vall neki, csókot váltanak. (Itt már sejthető, hogy a diák nem más, mint a mantuai herceg). A herceg titokban elraboltatja Gildát a házból, elviteti a házába, ahol magáévá teszi. Rigoletto a keresésére indul, teljesen összeroskadva. Mikor megtalálja, Gilda elmondja neki mi történt. Utána Rigoletto bosszút esküszik, megöleti a herceget. Felkeresi a bérgyilkost, aki a fogadójába csalja mantua hercegét. Gilda még mindig szereti a herceget, és az sem tántorítja el, amikor apjával titokban meglesik, hogyan udvarol a bérgyilkos húgának. Kérleli apját, hagyja meg az életét, de Rigolettot a bosszú élteti, lányát pedig Veronába küldi. Közben a herceget ájulásig leitatják, és készül Sparafucile a gyilkosságra, viszont húga közli vele, hogy beleszeretett, és kérleli, hagyja meg az életét. Sparafucile nehezen áll kötélnek, de megállapodnak, hogy az első arra járó embert ölik meg helyette, és azt a holttestet adják Rigolettonak. Gilda nem indult el Veronába, hanem kihallgatja ezt a beszélgetést, és ezért úgy határoz, hogy saját életét feláldozza szerelméért. Rigoletto nem sokkal később megjelenik, a vízbe akarja dobni a becsomagolt holttestet, mikor meghallja a részeg herceg énekét. Először szellemnek véli, de mikor újra hallja, belenéz a zsákba, és megpillantja saját lányát. Gilda még életben van, megbocsájtanak egymásnak, és miután összeesik, Rigoletto megállapítja, hogy az átok beteljesedett.


Házi feladat:
Olvassátok el Victor Hugo szövegének részletét, és keressetek hasonlóságokat a dráma és az opera cselekménye között. Ha megtaláltad azt a pár hasonlóságot, akkor írd le a füzetedbe, és küldd el legkésőbb csütörtök este 8 óráig a tanulo9876@gmail.com e-mail címemre.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése