2020. május 22., péntek

Irodalom 0522


Berzsenyi Dániel: Búcsúzás Kemenes-aljától  -  tk. 257. oldal






A vers műfaja

A Búcsúzás Kemenes-aljától című elégia központi motívuma az idő múlásának felismerése. Az elégia a szomorúság kifejezésére alkalmas lírai műfaj. Alapélménye az elmúlás, a boldogság elérhetetlenségének vagy elvesztésének érzése.

Vershelyzet:

Berzsenyi 1804-ben Niklára költözött. A vers azt a pillanatot ragadja meg, amikor Niklára kocsizva megáll, és visszatekint. A költemény témája a búcsúzás. A kezdő sorok a szeretett vidék jellegzetes tájegységeit, a Ság hegyet és a Bakonyt írják le.





Búcsúzás és számvetés

A lírai én beszédhelyzetét a búcsúzás határozza meg; elköszön a tájtól s a hozzá kapcsolódó emlékektől, és számot vet az idő kérlelhetetlen múlásával is. A szülőföld a költő gyermekkorára emlékeztet. A vidék hegyeinek és dombjainak megszemélyesítésével idézi fel azokat az emlékeket, amelyek szülőföldjéhez kötik. A múlt emlékei mellett a jövő bizonytalansága is megjelenik a versben. A múlt, jelen és jövő közötti ellentét feszültsége adja a költemény elégikus, lemondó alaphangulatát. Az idő múlásával való számvetés témája többször megjelenik Berzsenyi elégiáiban. A számvetés mellett a vers zárlata (5–6. vsz.) újra a jelen felé irányítja a figyelmünket. Tanulságként fogalmazza meg, hogy vágyaink, terveink miatt gyakran nem értékeljük kellőképpen jelenünket, mindennapjaink szépségét.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése